Druhy roušek: jaké se na co používají?

Základní rozdělení roušek: 

Dnes se Vám pokusíme vysvětlit na jaké typy se dělí jednorázové roušky. 

  • Obyčejné (komunitní) – celková účinnost ochrany 70-90 %
  • Zdravotnické roušky (typ I) – celková účinnost ochrany > 95 %
  • Chirurgické roušky (typ IIR) – celková účinnost ochrany > 98 %
    ad 1) účinnost ochrany bereme v tomto srovnání tzv. BFE (bakteriální propustnost), která se měří u zdravotnických roušek s normou EN 14683, u obyčejné komunitní roušky se tento parametr neměří, minimum propustnosti částic nesmí být méně jak 70%.

 

Komunitní rouška

Nejčastější a nejlevnější typ roušky s kterým se setkáte, často označovaný jako "Non Medical" s normou GB/T32610-2016, která se dá nahradit Evropskou normou CWA 17553:2020. Výrobek nesmí mít znak CE na výrobku a norma definuje základní filtrační účinnost minimálně 70%. Výrobek musí mít řádný návod k použití, norma nespecifikuje hodnotu BFE (bakteriální propustnosti), podle výrobců se jedná o BFE více jak 90%, ale záleží na typu a modelu. (čím levnější tím horší hodnota BFE)

Tyhle komunitní roušky můžete bez problému používat na běžné nošení venku nebo při nakupovaní. Jinak řečeno, roušky pro normální lidi.

 

Zdravotnická rouška

Rouška musí splňovat všechny potřebné legislativní požadavky podle nařízení vlády č. 54/2015 Sb., o technických požadavcích na zdravotnické prostředky, v souladu se zákonem č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a směrnice Rady 93/42/EHS, o zdravotnických prostředcích.

Výrobek musí být opatřený značkou CE (shoda se uvádí podle třídy I (MDD, Annex IX), Rule 1 zdravotnického prostředku) na základě splnění požadavků normy 14683 a klinických testů na dané roušky) továrna, kde jsou roušky vyráběny musí mít ISO na řízení kvality zdravotnických prostředků.

Pokud se jedná o dovoz musí mít výrobce zplnomocněného zástupce pro EU, tvz značka "EC|REP" ten musí registrovat výrobek v daném členském státě EU do registru zdravotních prostředků (v Čr je to SUKL, http://www.rzpro.cz), výrobek musí mít vyznačenou dobu expirace označenou měsíc a rok (např: 11-2022) a správné označení šarže ikonkou LOT

Dělení zdravotnických roušek 

  • Typ: I
    Pokud při testu normy EN 14683:2019, vyšla bakteriální propustnost větší nebo rovno 95% můžeme roušku označit za typ I zdravotnické rouškyTento typ je vhodný například u sociálních činností nebo na běžné nošení, kde rouška zajišťuje mnohem lepší výsledky barkeriální propustnosti
    Poznáme tento rozdíl na oko? - Ne, roušky vypadají úplně totožně jako běžné komunitní jednorázové roušky.

  • Typ: IIR
    Pokud při testu normy EN 14683:2019, vyšla bakteriální propustnost větší nebo rovno 98% můžeme roušku označit za typ IIR zdravotnické roušky nazývána často i jako tzv. chirurgická rouška. 

    Poznáme tento rozdíl na oko? - Spíše ne, roušky vypadají úplně totožně jako běžné jednorázové roušky, většinou mají tyto roušky kvalitnější zpracované balení, v případě nás u roušek ZHIFENG, také papírový návod k použití, protože jej využívají klienti ze sektoru zdravotnictví (nemocnice, kliniky)

    ad 2) Na označování typu roušky nestačí pouze hodnota BFE, je třeba brát i hodnoty 
    diferenciálního tlaku prodyšnosti, tlaku proti stříkající vodě, biologickou zátěž apod.

 

Na našem e-shopu můžete najít všechny druhy a typy roušek, od těch komunitních až po zdravotnické či chirurgické. Splňujeme veškeré uvedené požadavky. Specializujeme se na stylové a hlavně hygienické balení našich roušek RespiLAB balení po 10ks tak akorát do tašky nebo kabelky.

 

Zpět do obchodu